čtvrtek 4. září 2008

Nový cyklus Zdravého vaření v MC Prokůpek


Mateřské centrum Prokůpek: www.mcprokupek.cz

V Komunitním centru sv.Prokopa na Praze 13 zve všechny rodiny s dětmi

Každé 2. úterý v měsíci bude v Prokůpku nově
Zdravé vaření s Magdalénou Dobromilou“

předplatné vždy na 3 měsíce předem 3 x vaření za 300,- (+50,-vstup do MC- za jedno úterý)
= říjen, listopad, prosinec
= leden, únor, březen
= duben

Nově příchozí si mohou zaplatit 150, - za jedno úterý. Tříměsíční předplatné bude platit i na další období v případě nemoci, nejpozději do dubna 2009. V ceně jsou zahrnuty suroviny na přípravu jídla, které si pak s dětmi sami sníte, nájem prostoru a vytisknuté recepty.
první ukázkové vaření bude:
v úterý 30. 9. – 10 – 12h „Jablíčka ve zdravé kuchyni“
za cenu 150,- na rodinu (matka + 1 a více dětí) na této hodině bude pro zájemce možnost předplatit si i další úterky.

14. 10. - 10 – 12h „Podzimní plody v kuchyni“
11. 11. - 10 – 12h „Bylinky a koření v podzimní kuchyni“
9. 12. - 10 – 12h „Vánoční cukroví zdravěji“

2009

13. 1. - 10 - 12h "Pohanka v zimní kuchyni"
10. 2. - 10 - 12h "Oves a ječmen - domácí musli"
10. 3. - 10 - 12h "Klíčení pro zdraví - domácí klíčení semínek a luštěnin" navíc s přednáškou Ing.Víta Syrového "Co je dobré jíst na jaře proti jarní únavě a význam vitamínů ve stravě"

14. 4. - 10 - 12h "Plané rostliny ve velikonoční kuchyni" závěrečné setkání s rozdáváním diplomů absolventkám kurzu zdravého vaření, při dobrém počasí oslava venku na zahrádce KC se zdravými obloženými chlebíčky a bylinnými sirupy.

Další akce na zimu a jaro:
Ve spolupráci s mateřským centrem Mateřídouška v Toulcově dvoře na Praze 10 www.toulcuvdvur.cz zveme také tam na:
4. 2. 2009 - 17.30 - 19h "Povídání o nové knize Magdalény Dobromily Bylinky pro děti a maminky"

27. 3. od 17 do 19h v Komunitním centru sv.Prokopa přednáška Magdalény Dobromily s ochutnávkou "Byliny a strava vhodné v těhotenství a při kojení" i pro maminky nastávající, které otěhotnění teprve plánují. Nová knížka o bylinkách bude k zakoupení.
31.3. 10 -12h MC Prokůpek výtvarka pro maminky s dětmi - malování velikonočních vajec tradiční technikou voskové batiky s povídáním o velikonočních zvycích.

Koncem dubna plánuji jarní exkurzi do mé bylinkové zahrádky




Jak bude probíhat „Zdravé vaření s Magdalénou Dobromilou“?

Začínat budeme stejně jako každé úterý od 10h, úvodní říkadla pro děti budou kratší, tak aby jsme už v 10.30h mohly začít připravovat jídlo. Proto velmi prosím maminky o dochvilnost abychom stihly dokončit a sníst všechny dobroty. S sebou si přineste i pro děti pracovní oblečení – zástěrky. Vaření přizpůsobuji i dětem aby mohly pomáhat krájet kulatým nožem nebo mazat chlebíčky a hlavně nakonec baštit! Vařit na vařiči nebudeme, k tomu nejsou podmínky, ale přinesu z domova připravené suroviny, které dál zpracujeme a budeme si povídat jak připravovat jídla zdravěji a co a proč je zdravé. Také si povíme o použití bylinek a koření v kuchyni i pro léčení. Zatím jsem připravovali zdravé pomazánky a salát a ochutnávali domácí sirupy a všem se to moc líbilo. Součástí každého vaření budou vytisknuté recepty a od konce ledna bude k dispozici moje nová kniha „Bylinky pro děti a maminky“. Kde budou všechny použité recepty a návody k léčení bylinkami a také fota některých maminek a dětí z pravidelného úterního programu.

Ostatní úterky s Magdalénou Dobromilou od 10 – 12h budou zaměřeny výtvarně pro maminky s dětmi asi od 2 let (nebo i pro mladší děti, které si hrají a tvoří maminka) podle ročních období a lidových tradic. Na webu Prokůpku se dozvíte, co všechno už jsme v programu společně tvořili. V ceně programu je zahrnutý i materiál, není potřeba nic nosit, jen pracovní oblečení.


Těším se na všechny známé i nové maminky od září 2008

Sobota 18.10. od 15:00

EXKURZE pro rodiny s dětmi do bylinkové zahrádky
Magdalény Dobromily v Třebonicích s ochutnávkou jídel a přednáškou p. Víta Syrového o zdravé stravě našich předků.

Pro velký zájem o první červnovou akci zveme opět všechny zájemce do kempu DRUSUS do Třebonic do bylinkové zahrádky a do útulné a vytopené restaurace. Čeká vás povídání o využití podzimních plodů a bylin v kuchyni i při léčení s ochutnávkou a přednáškou odborníka na zdravou výživu pana Víta Syrového: PRASTARÉ UMĚNÍ PŘÍPRAVY STRAVY aneb Jak nás mohou inspirovat pokrmy našich předků.“


Začátek je v sobotu 18.10. v 15h před restaurací kempu DRUSUS,

od 15.30 h začne procházka po zahradě a kempu s výkladem Magdalény Dobromily o rostlinách a jejich pěstování a využití. Od 17.00 h bude vedle restaurace v galerii Ludmila přednáška p. Syrového o stravě s možností zakoupení jeho knih /info na http://natur.toe.cz/ . V restauraci bude ochutnávka zdravých jídel z kuchyně našich předků a bylinkových čajů vhodných i pro děti. Kemp i restaurace je přizpůsoben rodinám s dětmi, s přístupem pro kočárky, venku je dětské hřiště, pískoviště a ohniště, které lze využít při dobrém počasí.

Do kempu DRUSUS jezdí bus č. 249 z metra B LUKA směr konečná Třebonice, cesta trvá 20 minut. V sobotu jezdí bus pouze 1x za hodinu ve 14.23.h a pak až v 15.23. h. Info o kempu Drusus (Možnost přespání na pokojích nebo v bungalovech podle ceníku na webu) a mapa pro motoristy na webu: www: drusus.drusus.com,

Vstupné na exkurzi a přednášku s ochutnávkou: 160,- Kč za 1 rodiče + 1 a více dětí, nebo 240,- za rodinu - 2 rodiče + děti. Počet míst je omezen - všechny zájemce prosím o nahlášení předem do 16.9. – jméno matky a počet osob a dětí :

majdas (zde napište zavináč) volny.cz

Magdaléna Dobromila.