Recept na nejlepší vánoční jablečný štrůdl s láskou a
vděčností
Magdalény Dobromily
Moje příprava
na pečení závinu z jablíček začíná vlastně už na podzim. Obejdu zahradu a
jabloně a sbírám jablíčka postupně, jak dozrávají do košíku a ukládám na zimu
ta nejhezčí. Spolu s dětmi sbíráme také ořechy a oříšky a další podzimní
plody. Pochutnáváme si šťavnatých jablíčkách, čerstvě utržená jsou
nejchutnější. Z padaných jablek peču koláče nebo suším křížaly pro děti na
zimu.
Před
Vánoci vybírám nejmenší červená jablíčka na ozdobení větví a vánočního stromku,
některá věšíme ven ke krmítku ptáčkům. Na závin vybírám jablka kyselejší tolik
aby jich bylo dost na čtyři nohavice štrůdlu. Slupky které z nich oloupu
suším na topení na domácí ovocný čaj a semínka z jadřinců sním nebo
schovám, jsou sice hořká, ale léčivá. V tomto zimním adventním čase
vzpomenu s láskou na jabloně, které mi své plody darovaly, jak byly krásné
v jarním svatebním šatu z květů, kolik měsíců se mateřsky staraly o
své plody než přišly na náš stůl.
23.12. večer
požádám děti aby pomohly jablíčka strouhat, louskat ořechy a loupat mandle a pustíme
si k tomu koledy. Pak připravím kynuté nebo jiné těsto podle rodinného
receptu, vzpomenu na své blízké, mámu i babičku, které mě péct naučily,
i na
všechny pro které závin peču. Vzpomenu, jak maminka ve sklepě v domě mého
dětství schovávala kyselá jablka ze „štrůdlového“ stromu z chaty, která
nebyla dobrá
k jídlu,
ale jen do štrůdlu.
Připravená
nastrouhaná jablka smíchám v míse s ořechy, mandlemi, hrozinkami
a
skořicí. Cukr většinou nepřidávám, když jsou jablíčka dost zralá není ho
potřeba. Jablka si rozdělím na 4 hromádky a navrstvím hojně na rozválené těsto
posypané strouhankou z piškotů. Těsto válí starší děti už samy a já ho pak
jenom zavinu.
Děti
potírají povrch závinu rozšlehaným vajíčkem a zdobí nasekanými mandlemi.
Opečené mandle ze štrůdlu a vánočky jsem měla jako dítě nejraději tak na ně
nikdy nezapomínám. Při pečení se provoní vůní jablek a skořice celá kuchyň.
Na Štědrý
den chodím ráno poděkovat do zahrady všem stromům i jabloním za jejich dary.
Nasypeme také ptáčkům a ozdobíme pro
ně smrk jablíčky a
ořechy. Na jaře se budou k nám rádi vracet a sbírat hmyz. Na starém
statku, kde žijeme, bývalo zvykem péct hodně vánoček a obdarovávat s nimi
čeledíny, pomocníky, pošťáka, ale i všechna zvířata a prý dostávali kousek
vánočky i stromy. Podle starého zvyky dodnes rozkrajujeme jablíčka a hledáme
uvnitř hvězdičku pro štěstí. Při štedrovečerní večeři se dávalo do rohů stolu
od všeho co se dřív urodilo, jablka, ořechy, klásky obilí. Nebývalo tolik
cukroví jako dnes, ale závin a vánočka nemohly chybět.
Závin
upečený předešlého dne pokrájím, pocukruji a narovnám na sváteční podnos
na štědrovečerní
stůl. Obdaruji jím další příbuzné o vánočních svátcích.
Přeji si
aby moje děti převzaly tradici a naučily se tento rodinný recept se vším
co
k němu patří i s úctou k jabloním aby ho mohly předávat dalším
potomkům.
Přeji Vám všem aby jsme měli možnost sázet jabloně a
s láskou a vděčností o ně pečovat a těšit se z jejich darů nejen na
Vánoce. I stromy mají duši a dokonce i velmi staré jabloně dokážou plodit dobré
ovoce jsou-li s láskou opatrované.
Láska a
úcta, kterou rozdáme všem ostatním bytostem stokrát se nám vrátí.