sobota 10. dubna 2010

Bylinky pro děti a maminky Magdalény Dobromily Staňkové


Užitečná kniha pro rodiny s dětmi „Bylinky pro děti a maminky“ je po roce od prvního vydání téměř rozebraná a nakladatelství Grada připravilo pro čtenáře další dotisk. Zeptali jsme se proto autorky paní Magdalény Dobromily Staňkové – Kröhnové na tajemství úspěšnosti její knihy.

V čem se liší vaše knížka o bylinkách od ostatních podobných na trhu?
Moje knížka se od ostatních podobných knih se liší nejen zaměřením na rodiny s dětmi, ale i čistě autorským zpracováním – všechny rostliny v knize sama pěstuji, sbírám, kreslím, fotografuji, vařím z nich a připravuji léčivé přípravky a zkouším na sobě a svých třech dětech. Nabízím návody na praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy řazené podle ročních období. Vycházím především z osobních zkušeností a z lidových tradic. Odjakživa znaly babky kořenářky bylinu na každou nemoc, pomáhaly a radily ženám jak pomocí bylinek zvládat svůj úděl. Dnešní maminky mohou pozapomenuté po generace předávané moudré rady objevit v mojí knize, která přehledná a především všem srozumitelná.

Co vám bylo inspirací pro vaši knihu?
Především mé osobní zdravotní potíže a moje tři těhotenství a tři dětičky. Nejmladší Pavlínce bude v květnu rok, aktuální miminkovské zkušenosti jistě časem uplatním v další knize. Impulsem pro sepsání mých rad ostatním byly maminky z mateřského centra Prokůpek v KC sv.Prokopa, pro které připravuji už čtvrtým rokem programy. Nejprve to byly výtvarné činnosti podle lidových tradic a dnes mám 1x měsíčně zdravé vaření, kam si zvu také zajímavé hosty propagující zdravý způsob života jako pana ing.Víta Syrového, MUDr. Juditu Hofhanzlovou či odbornice z Aromatrapie ATOK. Občas mám přednášky pro těhotné a kojící a pravidelně pořádám na jaře a na podzim oblíbené exkurze do své bylinkové zahrádky v kempu Drusus v Třebonicích. Děti se u nás vyřádí venku v zahradě a rodičům ukazuji jak bylinky pěstovat a používat v kuchyni i při léčení. Vždy nachystám ochutnávku bylinkových specialit a jezdí k nám točit video zprávy místní TV 13. Další exkurze bude na začátku léta 4.6. s povídáním o svatojánských tradicích a možností vyrábění látkových panenek s levandulí. Pravidelně píši o bylinkách do časopisů Zahrádkář a Aromaterapie.

http://www.trinactka.cz/?play=523&name=JARNI_EXKURZE_DO_BYLINKOVE_ZAHRADKY

http://www.tv13.cz/PODZIMNI_EXKURZE_DO_BYLINKOVE_ZAHRADKY/?id=34322&ctype=video&vf=qt&bfilter=&page=34&f=1&bb_page=0&bb=kw&kw_sel=85