úterý 1. dubna 2008

Bylinky pro maminky podle Magdalény



Maminky, které se zajímají o léčení sebe a dětí přírodními postupy a bylinkami, o zdravou stravu, české lidové tradice a výtvarné tvoření zvu srdečně na pravidelný úterní program do Mateřského centra Prokůpek v Komunitním centru sv. Prokopa na Praze 13 poblíž metra B Hůrka. Více na www.mcprokupek.cz

Mateřské centrum Prokůpek v Komunitním centru sv. Prokopa

Zve srdečně všechny maminky s malými dětmi na pravidelný program každé

ÚTERÝ dopoledne od 10:00 do 12:00 hodin

Hravá výtvarka pro nejmenší s Magdou

Nově 1x do měsíce Zdravé vaření

Program s výtvarným zaměřením vede už třetím rokem Magda (střídá se s Pavlou)
je určený pro m
aminky s dětmi přibližně od 2 do 4 let, které ještě nechodí do školky. V první hodině společně zpíváme písničky, učíme se jednoduchá říkadla, hrajeme hry nebo si přečteme krátkou pohádku k tématu. Po přestávce v další hodině je dobrovolný výtvarný program k danému tématu podle ročního období. Malé děti zde mají první příležitost vyzkoušet si stříhání dětskými nůžkami, lepení lepidlem, modelování či malování prstovými barvami a vodovkami. Pokud dítě nemá zájem zapojit se do programu, může si hrát s hračkami a tvoření přenechá mamince, ta se naučí mnoho dovedností, které se jí budou hodit až dítko povyroste. Uvítáme mezi námi i maminku s menším dítkem nebo těhotnou, která má zájem sama se něco naučit do budoucna.

Co s dětmi a maminkami na výtvarce tvoříme?

V programu vyprávím maminkám a dětem o českých lidových tradicích a učíme se tradičním rukodělným činnostem jako například malování velikonočních vajec. Na podzim jsme tvořili z barevných listů a přírodnin, vyráběli lampióny a dýňové lucerničky, modelovali jsme z vizovického těsta a vyrobili si čertíky se sušeného ovoce, jaké dřív nosili Mikulášové dětem místo čokolády. Vloni před vánocemi jsme v MC pekly dokonce i perníky, v lednu malovaly prstovými barvami a lepily kapříkům šupiny, v únoru jsme skládaly papírové pejsky a kočičky, na jaře jsme si povídaly o bylinkách, sázeli semínka řeřichy, modelovali prasátka z hlíny, vyráběli pískové obrázky z barevných písků, hráli si na motýlí kukly a lepili bylinky do voňavých košíčků a zahráli jsme i svatojánské divadlo o broučcích a bylinkách.

Přivítáme každou aktivní maminku, která se chce zapojit svými nápady do programu nebo jen pomocí s přípravou herny a úklidem hraček.


BYLINKY pro děti a maminky a Zdravé vaření
Letos vedu úterní program střídavě s Pavlou, protože se musím více věnovat psaní knihy o bylinkách pro vás - maminky s dětmi, která by měla vyjít koncem roku 2008. Bylinky sama pěstuji a používám nejen při vaření a i k léčení sebe i dětí, bylinky kreslím i fotografuji a píšu o nich.

Tento blog jsem vytvořila pro lepší informovanost maminek, aby předem věděly, která témata budou na pravidelném úterním programu. Dosavadní akce Zdravé vaření s povídáním o bylinkách a léčení dětí a zdravém vaření s ochutnávkou měly u maminek i dětí úspěch. Připravily jsme si společně zdravé pomazánky a chlebíčky, povídaly jsme si klíčení semínek k jídlu a děti si zasely semínka řeřichy, které si budou pěstovat doma na okně. Navštívil nás odborník na výživu pan ing.Vít Syrový s přednáškou "Jak minimalizovat rizika chemických škodlivin - éček -ve stravě pro děti a maminky aneb zdravotní přínosy BIO produktů"

Své programy všechny fotografuji a některá fota použiji i v knize. Všechna má fota z tématických oslav si můžete prohlédnout na webu Prokůpku. Pokud máte zájem o fota svých dětí, pošlete mi mail s vaším jménem a jménem dítěte a datem akce a fota vám mohu zaslat.


Aktuální program na duben a květen 2008

15. 4. úterý 10:00 - 12:00

Malování jarních květináčů akrylovými nesmyvatelnými barvami. Dětem vezměte pracovní oblečení. Materiál zajistím.

29. 4. úterý 10:00 - 12:00

Vyrábění čarodejnic z papíru a větviček. Papírové čarodějky si můžete nechat doma jako dekoraci nebo upálit 30. dubna na ohni.

13. 5. úterý 10:00 - 12:00

Zdravé vaření - plané rostliny v kuchyni. Ochutnávka a návody jak si doma připravit léčivé sirupy s květů černého bezu, jitrocele a pampelišek. Připravíme si salát s použitím planých rostlin a bylinek, pomáhat a baštit mohou i nejmenší děti. Zástěrky s sebou, příplatek na suroviny 30,- Kč. Zájemce prosím nahlásit nejpozději den předem na mailu: majdas na volny.cz