pátek 6. listopadu 2020

Martinská světýlka a vitamín D

Tradičně u nás v Třebonicích pořádáme již několik let Martinskou cestu za světlem, kdy si děti s rodiči společně v restauraci pivovaru vyrobí lampiónky a projdou setmělým kempem v lampionovém průvodu, bývá to nejvíce navštěvovaná akce roku. Letos je ale vše jinak, hromadné akce se musí rušit a kdo chce vyrábět lampiony musí každý doma sám. Pro inspiraci přikládám foto našich lucerniček ze zavařovacích sklenic polepených barevnými podzimními listy pomocí průhledné izolepy. Lucerničky z dýní nejsou jen americkým zvykem, ale i u nás se dříve vyráběly třeba z řepy. Na fotce pózuje náš morčák s dýní.

Ohledně prevence i léčby Covidu se ukázalo v 
plzeňské nemocnici, že u všech nemocných byla velmi nízká hladina vitamínu D. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pacienti-s-covidem-maji-malo-vitaminu-d-virus-ho-muze-spotrebovat-120123 Většinou víme, že je v kvalitním nejlépe bio másle, žloutku, rybím tuku a tresčích játrech a je třeba ho v zimních měsících doplňovat pravidelně aspoň jednou týdně. Ze slunce ho získáme spíš v létě, každopádně je zdravé chodit ven celoročně, co nejvíce to jde. Zde je odkaz na zajímavý článek p.J.Staňka z Brna, který se těší dobrému zdraví i ve svém pokročilém věku také díky rakytníku, zelenému nápoji v létě a pravidelnému užívání veterinárního přípravku s vitamíny A+D, v zimní době, kdy ho nemáme ze slunce. https://hledani.gnosis.cz/zivotabudice-ktere-se-osvedcily/ Rodiny veterinářů užívají tento přípravek, který lze bez receptu objednat v lékárně. Je sice určený pro naše čtvernohé příbuzné, ale i když máme možná větší mozek, patříme do stejné rodiny teplokrevných jako kravičky...K vyléčení Covidu i všech jiných viróz je třeba klid, dostatek tekutin a vitamínů, pokud ale má nemocný horší příznaky s podezřením na plicní onemocnění je třeba jet neodkladně do nemocnice. Pak už ani bylinky nemusí stačit. Všem obětavým lékařům a sestrám v této složité době patří velká úcta za jejich nasazení.

Málo se ví, že vitaním D lze získat také třením pokožky, ideálně při masáži a pokud nelze jít na masáž k někomu dalšímu, většinu těla si dokážeme namasírovat sami. Přidávám jednoduchý recept na domácí svačinku nejen pro děti: Rakytníkové máslo s přírodními vitamíny A+C+D. Asi třetinu změklého másla promícháme vidličkou se 2 lžícemi rakytníkového oleje (recept jak ho vyrobit ze slupek rakytníku níže v příspěvcích) a 1 lžící rakytníkové šťávy. Pro sladkou variantu přidáme 2 lžíce medu, pro slanou jen špetku soli. Po důkladném rozmíchání do hladka uchováváme v lednici. Natíráme na pečivo nebo použijeme jako základ pomazánky. Přidat můžeme i 1 najemno nastrouhanou a dozlatova na oleji podušenou mrkvičku.


Přeji všem dostatek zdraví, klidu, trpělivosti a světla v duši 

Další recepty pro zdraví najdete v mých dvou knihách Bylinky pro děti a maminky.