středa 8. července 2020

Třezalka mocná bylina proti popáleninám i úzkosti




Třezalka mocná bylina proti popáleninám i úzkosti
Každoročně celý červen na svých bylinkových přednáškách vyprávím o svatojánských tradicích a bylinách, a letos jsem musela vyzkoušet svá tvrzení i na své rodině a obhájit i před nedůvěrou lékařů. Třezalka a levandule jsou opravdu úžasné a mocné bylinky, které zázračně zachránily moji popálenou dcerku. Na skautský tábor sice odjet nemohla, 3 týdenní hojení je zkouškou trpělivosti, ale vše se k dobrému obrátilo.

Třezalka tečkovaná se svými léčivými schopnostmi řadí na první místo mezi našimi léčivými bylinami. Při pohledu zblízka vidíme na květech černé tečky, které obsahují léčivý olej (krev svatého Jana), i na listech jsou patrné světlejší tečky, proto se lidově nazývá třezalka také „postřelencem a děravcem. Byla pokládána za mocnou bylinu proti nečistým silám. Třezalka trhaná o svátku Jana Křtitele a zavěšená nad dveřmi ochraňovala prý dům před hromem, bleskem, požárem i vstupem zlých duchů.
Třezalka působí jako rostlinné antibiotikum, čistí krev, podporuje látkovou výměnu a má silné účinky protizánětlivé při léčbě většiny ekzémů. Léčí plíce, ledviny, slinivku a játra, žaludek, dvanácterník, tlumí vnitřní krvácení a zlepšuje kvalitu cévních stěn a podporuje srdeční činnost. Je hlavní bylinou při psychické úzkosti, neklidu, depresích, závratích, stresu a panice. Zevně jako olej je vhodná k léčení ran i zanícených, dále pohmožděnin, zlomenin a hemeroidů. Vnitřně se užívá olej nakapaný na cukr pro povzbuzení chuti k jídlu, proti bolestem hlavy a na posílení nervů, pozor na nadměrné slunění.
Třezalka jako velmi účinná bylina není bylinou pro běžné pití, ale jen krátkodobě užívanou při potížích. Neměla by se bez porady s lékařem užívat současně s jinými léky, může snižovat jejich účinek i antidepresiv a chemoterapie. Pozor na přecitlivělost na sluneční záření, kterou může třezalka vyvolat, pokožku chráníme kvalitními opalovacími krémy s filtrem a při léčbě se vyhýbáme nadměrnému slunění. Zevní použití oleje nemá vedlejší účinky a lze použít i v těhotenství a při kojení, vnitřní užívání oleje se však nedoporučuje.

Třezalkový svatojánský olej na popáleniny, opařeniny, opruzeniny, hemeroidy, pohmožděniny a špatně se hojící rány, při bolestech zad a ischiasu, při bolestech revmatických a svalových a při poštípání hmyzem:
1 hrst čistých suchých květů nasbíraných ráno po oschnutí rosy za slunečného dne necháme chvíli oschnout (květy nesmí být mokré) zalijeme olivovým, sojovým či hroznovým olejem (nejlépe lisovaným zastudena a s trvanlivostí 2 roky) tak aby byly zcela potopené. Necháme stát 14 dní na slunném místě na okně a občas protřepeme. Olej by měl mít tmavě červené zbarvení (olivový spíš dohněda), po dvou týdnech a scedíme a vymačkáme přes čisté pláténko (látkový kapesník či silonku) a slijeme ho do skleněné lahvičky z tmavého skla a uzavřeme. Používáme zevně k mazání na všechny uvedené potíže, na popáleniny ve směsi se lněným olejem, můžeme do něj nakapat i pár kapek éterického oleje z levandule. Nebo přidat květy levandule rovnou při louhování. Při použití kvalitního rostlinného oleje nám třezalkový macerát vydrží i dva roky a pak prý je nejlepší.

Léčení popálenin a opařenin:
První pomoc při popálení je vždy chladit postižené místo vodou (ne ledem). U mírné popáleniny 1.stupně, kde je kůže jen červená bez puchýřů, dobře poslouží přírodní gel z listu aloe, který na místo přilepíme náplastí či obvazem a často vyměňujeme. U popálenin 2. stupně a puchýřů většího rozsahu, u malých dětí, nebo na citlivých místech vždy voláme záchranku. Je třeba jednat velmi rychle, odstranit oděv z postižených míst a nejdříve vždy chladit. Osvědčila se mi studená voda s rozmíchanou 1-2 lžící jogurtu do 1 litru a 5 kapkami éterického oleje z levandule do koupele nebo jako obklad často vyměňovaný, hned jak se zahřál. U větších spálenin od slunce naložíme postiženého rovnou do vany nebo namáčíme obklady do jogurtové vody s levandulí. Pozor ale na podchlazení, levandule je velmi účinná. Postižený může být v šoku a třást se, pokud si stěžuje na zimu, zabalíme všechny zdravé části těla do deky, a podáváme vlažný čaj z heřmánku či jiný. Pro rychlejší hojení pomáhá vnitřně homeopatie. Po poradě s lékařkou homeopatkou při šoku podáváme homeopatikum Aconitum N.30 Ch jednorázově, postiženému i ošetřujícímu, který má obavy o pacienta. U mírnějších popálenin a slunečního popálení podáváme homeopatika Belladona 9 -30CH, u puchýřů Cantaris 30CH, rozpustit 5 kuliček do 500ml vody a pít celý den. Později stačí Cantaris 9CH do úplného zhojení. Homeopatické kuličky rozmíchám 5 kuliček do půl litrové lahvičky s čistou vodu, ze které pacient popíjí celý den.
Popálená místa pak ošetříme třezalkovým olejem. Pokud ho doma nemáme, pro rychlou první pomoc postačí i olivový olej s pár kapkami levandule, než seženeme třezalkový. Puchýře nesmíme doma nikdy nepropichovat, aby se do nich nedostala nečistota. Pokud jsou velké, je třeba ošetření od lékaře. Kde jsou menší puchýře či stržené puchýře postříkat desinfekčním koloidním stříbrem, překrýt sterilní mastnou gázovou mřížkou z lékárny, aby se nepřilepil obklad na kůži. Pak překrýt gázou namočenou do třezalkového oleje, překrýt igelitem či potravinářskou folií, pak obvazem, na stehně a boku jsme ještě zafixovali obvazy ustřiženými silonkami. Obklady je třeba vyměňovat ráno i večer, při výměně obkladů jsme postřikovali postižená místa koloidním stříbrem pro desinfekci a lepší hojení. Dělali jsme to takto 20 dní a kůže se krásně hojila. Dětská  doktorka nás na kontrole po 10 dnech pochválila, jak jsme zvládli ošetření v domácích podmínkách, že se krásně hojí a že homeopatii sice nevěří ani třezalku nezná, ale funguje to zázračně….

Tak opět vyrábím další olej, děkuji s velikou vděčností třezalce, zpívám jí děkovnou píseň a nakreslila jsem jí i obrázek. Však to byla i u našich předků bylinka oblíbená. O letním Slunovratu - svátku svatého Jana se dříve pletly věnečky z devatera druhů kvítí. O svátku Jana Křtitele, chodila děvčata o půlnoci do lesa třezalku trhat, když jim doma vykvetla, bylo to znamení, že se toho roku provdají.
„Kdes chodila dnešní noci? Sbírat bejlí na nemoci.“
Kdopak s tebou chodil, kdo tě lesem vodil?
„nejmilejší přítel, sám svatý Jan Křtitel“

Zde připojuji odkaz na fota z povedeného svatojánského setkání maminek s dcerami 24.6.2020 u nás v Třebonicích  https://photos.google.com/share/AF1QipPDth9tuRHfs0L-9sNx6lICKG46y8ZHPSyLr_5dRObXHJOLvwXbWTITrZMi6wmJQQ?key=Rmgxd0pMNmU0c290emFwOUI1UWdNRHZHOXZJMDFn