pondělí 2. března 2020

Jaká bylina pomůže na PANIKAVIRUS ??? A co jedli naši předkové v postním období? Recept: připijme si na zdraví šípkovým burčákem!



Možná nás zachrání všemocná a všude rostoucí kopřiva? Poustevník Milarepa se prý ve své jeskyni v horách živil jenom kopřivami. Panika se šíří díky rychlosti médií skutečně jako virus a STRACH je tím největším jedem. Nevěřila jsem svým očím při včerejším nákupu v obřím Tesku při pohledu na prázdné regály, kde byly dřív konzervy, mouka a těstoviny. Začalo nám postní období, na které dnes málokdo v dobách blahobytu vzpomene. Jak to dělali naši chudší předkové, když žádné supermarkety neměli? V postním období jedli skromněji a maso měli až na Velikonoce, obvykle se mimo půst jedlo stejně jen 1x týdně o nedělích a jinak podle lidových písní: hrách a kroupy, to je hloupý, to my jíme každej den, ale vdolky (boháči i maso) jenom jednou za tejden…V období půstu se jedly místo masa právě luštěniny, obiloviny (vždy předem namočené) a to i naklíčené (pučálka z hrachu), potřebné bílkoviny získávali ze semen – obilí, luštěnin a ořechů. Stejně jako v Indii a v ostatních vegetariánsky se stravujících kulturách. Dnes ráno už jsem venku viděla rašící kopřivy, divokou pažitku, ptačinec žabinec a sedmikrásky trhám celoročně. Semínka klíčíme ve třípatrovém klíčidle abychom měli dostatek živých vitamínů a minerálů, které ani zdaleka dovážená a stříkaná zelenina z Teska mít nemůže. K prevenci a léčbě chřipek se doporučuje vitamín C, kromě lékárny ho najdeme všude kolem na šípkových keřích skoro celou zimu. Velmi příjemnou formou léčby je šípkový burčák, který nám kromě vitamínů a železa dodá i prospěšné bakterie díky fermentaci. Jde vyrobit ze šípků čerstvých na podzim, nebo sušených v zimě nebo i těch změklých namrzlých, které venku najdeme teď.




Bublinkový šípkový burčák: zralé nejlépe přemrzlé omyté celé šípky 300 – 400g rozmixujeme v trošce vody ponorným mixérem ve 3 litrové sklenici. Pak rozpustíme 200g cukru v trošce vody v druhé nádobě a dolijeme 2 litry vody a přidáme do velké sklenice. Necháme přikryté talířkem vykvasit v pokojové teplotě. Denně 2x promícháme a až začne obsah bublinkovat, můžeme už ochutnávat burčák. Přecedíme přes husté sítko do menších skleněných lahví s volně uzavřeným víčkem. Zchlazením v lednici se proces kvašení zpomalí, ale nezastaví a burčáky mohou být velmi výbušné…neprotřepávát! Užíváme po malých skleničkách, ne však v těhotenství či při kojení a dětem od 6 let nabízíme jen 1 malou skleničku denně. Vhodné při rekonvalescenci po nemoci, antibiotikách a chudokrevnosti k doplnění železa, vitamínů a hodných bakterií pro dobrou imunitu. (Podobně lze použít rakytník z mrazáku či na podzim i trnky a dřín, které ale nemixujeme jen pomačkáme, mají moc velké pecky)
Nebojme se proto prázdných regálů ani období, kdy možná přijdeme o svůj „samozřejmý“ blahobyt. Vždyť příroda nám sama nabízí vše potřebné! Kdo má doma moje 2 knihy Bylinky pro děti a maminky nemusí se bát, že by trpěl hlady nebo nenašel přírodní lék na běžné neduhy…
Kromě přednášek a seminářů je možnost domluvit poznávací a ochutnávací botanické vycházky na přání ve vašem okolí nejlépe kolem Prahy, v květnu i na kolem Brna a Vyškova. Termíny je třeba domluvit s nejméně měsíčním předstihem. Letošní první jarní vycházka bude v rámci cyklu Živelné ženy na Zadní Kopanině 19.4. a další veřejná vycházka bude na Petříně 23.4. 16 - 19h - pozvánku najdete vpravo v kalendáři akcí.