úterý 5. března 2019

KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME, ZDRAVÍ SOBĚ TUŽÍME



Jaro je tady! I když znáte to, březen, za kamna vlezem…když zrovna není počasí na to, jít ven na zahradu, starám se o svou klíčivou mini zahrádku na okně. Klíčky jsou zásobou čerstvých vitamínů, které si může doma jednoduše vypěstovat každý sám. Vitamínů a minerálů mají víc než dovozové supermarketové zeleniny bez života…


S dětmi na keramice si můžeme vyrobit i jednoduchý talíř na klíčení z neglazované keramiky na klíčení obilí. Vyválený plát hlíny ozdobíme vytlačeným krajkovým vzorem ze staré záclony, přitlačíme ji válečkem na plát hlíny. Ten pak vytvarujeme do plastového talíře, který nejprve vyložíme igelitem z pytle na odpad, a okrájíme okraje. Po vyschnutí talíř necháme vypálit, ale neglazujeme, aby dobře držel vlhkost potřebnou pro klíčení. Obilí namočíme přes noc do studené vody, druhý den přecedíme a dáme na namočený keramický talíř do tenké vrstvy, přikryjeme dalším talířem. 2x denně obilí propláchneme studenou vodou, nesmí stát ve vodě, 3.-5.den se objeví klíčky, pak vrchní talíř sundáme, na světle z obilí po týdnu vyroste zelené osení. Klíčky jsou dobré jen tak, mají hodně B vitamínu (pomáhá při akné a kožních potížích) nebo do vločkové kaše či namleté do domácího chleba, výhonky odšťavníme na nápoj jako zelený ječmen. Nejjednodušší na klíčení je zelený hrách. Více o klíčení a bylinkách najdete v mojí knize „Bylinky pro děti a maminky“, jejíž druhé pokračování dokončuji.

O klíčení bude také další setkání Bylinkové cesty v zahradním dvoře Listen u Nymburka v sobotu 23.3.2019 od 17 -19h, 
kam zveme všechny zájemce. www.listen.cz
Další prakticky zaměřený bylinkový kurz chystáme v květnu ve Vyškově na Moravě – v neděli 19.5.2019 – více najdete na pozvánce vlevo. 
Od podzimu se mi k focení na okně vždy přimotá i náš kocourek Fiškus, je zvědavý a všechno i klíčení ho zajímá.